Sommittelun perusteita

Balanssi (eli tasapaino)


Kuvaa ottaessa on otettava myös huomioon kuvan tasapaino. Kuvattavaa kohdetta ei sijoiteta kuvan keskelle sillä siitä syntyy vain tylsä ja eleetön kuva. Kuvaa ei kannata kuitenkaan ahdata täyteen asioita, tasapainoinen kuva syntyy myös vähilläkin elementeillä.


Kolmansien sääntö


Kolmansien sääntö on esimerkiksi valokuvaajien, graafikoiden sekä taidemaalarien käyttämä yksinkertainen sommitteluohje. Kuva jaetaan yhdeksään osaan neljällä viivalla. Viivoille sekä niitten risteyskohdille sijoitetaan kuvan tärkeimmät elementit, näin kuvasta saadaan mielenkiintoisempi.


Kultainen leikkaus


Sommitteluun käytetään apuna kultaista leikkausta. Kultaista leikkausta on pidetty jo vuosisatojen ajan kuvataiteissa yhtenä perussääntönä, se myös on todettu esteettisesti ihmismieltä miellyttäväksi. Kultaista leikkausta esiintyy myös luonnossa sekä ihmisessä itsessään, kuten kasvoissa.


Dynamiikka


Dynamiikka on kuvan liikettä, kun ihminen katsoo kuvaa hänen katseensa liikkuu luonnollisesti asiasta toiseen. Kuvan tarkoitus on saada kuvattava elementti näkymään ensimmäisenä jonka jälkeen katse voi lähteä kuvan dynamiikan mukaan liikkumaan muualle.

Liike

Liikkeen tunnun kuvaan tekee eri muotoiset elementit. Suoria viivoja ei ole paljoa ja katse liikkuu ympäri kuvaa.


Puun kaareva kaarna tekee kuvasta liikkuvan



Pysähtyneisyys

Suorat viivat, enimmäkseen vaakaviivat tekevät kuvasta pysähtyneen näköisen, katse ei oikein liiku mihinkään ja ei oikein tiedä mihin pitäisi katsoa.

Suorat viivat tekevät kuvasta pysähtyneen


Kehystys


Valokuvauksessa kehystäminen on elementtien käyttöä jonkun tietyn asian kehystyksessä. Kehystämisellä voidaan keskittää ihmisten huomiota haluttuun kohteisiin. Luonnossa on paljon kehyksiä kuten puut, kivimuodostelmat tai ihmisten tekemät sillat sekä erilaiset ikkunat.

Puu ja sen lehdet tekevät kehyksen

Sulautuminen


Kuvaa otteassa on syytä miettiä miten sijoittaa kuvan elementit. Sulautuminen syntyy kun sijoittaa kuvattavan kohteen suoraan jonkin toisen kohteen eteen, alla olevassa kuvassa henkilö seisoo katulampun edessä ja luo illuusion että pylväs kasvaisi hänen päästään.

Lamppupylväs näyttää kasvavan kuvan henkilön päästä

Sulautumista voi kumminkin estää ensin tutkimalla kuvattavaa aluetta. Henkilökuville kannattaa valita neutraali tausta jotta moisia kömmähdyksiä ei pääse käymään. On myös hyvä varmistaa ettei saman värisiä elementtejä ole lähellä tai kiinni toisissaan, eri kuvakulmia on myös viisasta käyttää.

You Might Also Like

0 kommenttia

Blog Archive