Järjestelmäkameran perustoiminnot

Tarkentaminen


Tarkentaminen kameralla on yksi perusasioista kun ottaa kuvaa jos haluat saada kuvasta semmoisen että siitä saa jotain selvää. Kameran etsimessä on pisteitä joita voit käyttää tarkennukseen, esimerkiksi kun otat ihmisestä kuvaa niin tähtää etsimen piste kohteen silmään, paina laukaisin puoleenväliin jotta kuva tarkentuu (tässä vaiheessa voit myös sommitella kuvaa) ja ota kuva.


Valotuksen säätö (manuaalinen)


Valotusmittari

Valotusmittari näyttää onko kuva yli- tai alivalottunut, mittaria voi muuttaa säätämällä aukkoa ja suljinaikaa.

Aukko

Aukko on objektiivissa sijaitseva reikä joka määrittelee miten paljon valoa pääsee läpi. Aukon säätäminen vaikuttaa miltä kuva tulee näyttämään. Aukkoa mitataan f-luvulla, kun f-luku on pieni aukko on suuri ja kun taas f-luku on suuri niin aukko on pieni. Tämä johtuu siitä koska f-luku on periaatteessa murtoluku, f/22 = 1/22, f/2,8 = 1/2,8, näin ollen pienempi luku on siis suurempi.

Suuremmassa aukossa tausta muuttuu sumeaksi, kun taas pienemmässä aukossa tausta on terävämpi.

f/5.6

f/30



Suljinaika

Suljinaika eli valotusaika on aika jolla päästetään valoa kameran kennolle. Suljinaikaa mitataan sekunneilla, mitä pidemmän ajan valitset sitä enemmän valoa pääsee sisään, ja päinvastoin.

Pitkä suljinaika liikkuvasta kohteesta saa aikaan epäselvän kuvan, kameraa on hankala pitää pelkillä käsillä samassa paikassa pitkiä aikoja joten jalustaa on käytettävä. Jos kuvaa esimerkiksi puroa pitkällä suljinajalla, se näyttää sileältä kun kaikki liikkeet sulautuvat yhteen.

Lyhyellä suljinajalla taas kaikki näyttää siltä kun aika olisi pysähtynyt, sillä kamera ottaa kuvan niin nopeasti.

1/25

1/250


ISO-arvo

ISO-arvoa käytetään kun aukon ja suljinajan valon määrä ei riitä valottamaan kuvia tarpeeksi. Mitä suurempi ISO-arvo sitä herkempää valo on filmille. Suuri ISO-arvo saattaa kumminkin tehdä kuvan rakeiseksi, myös yksityiskohdat saattavat sekoittua.


Valkotasapaino


Valkotasapainolla määritetään kuvan valkoinen värisävy, se ilmoitetaan värilämpötilana, kelvininä. Värisävyä voi säätää ottamalla kuvan valkoisesta paperista tai harmaakortista. Kun valkotasapaino on säädetty niin kuvan värit pitäisivät näyttää luonnollista.

Kuva ilman harmaakorttia

Kuva harmaakortilla


You Might Also Like

0 kommenttia

Blog Archive